Skip to main content
Voor 12.00 uur besteld morgen in huis (alleen NL)
  • Voor 12.00 uur besteld morgen in huis (alleen NL)
  • Gratis verzenden in NL vanaf €29,-
  • Volgens de klassieke receptuur
  • Uit natuurlijke bronnen
Volgens de klassieke receptuur Uit natuurlijke bronnen Gratis verzenden in NL vanaf €29,-

Belangrijke kennisgeving

Schüsslerzouten of VitaZouten Wat is het verschil?

Dr. Med. W. Schüssler (1821-1898) was arts, homeopathisch arts en anatoom-patholoog. Hij was zowel over de mogelijkheden van de toenmalige reguliere geneeskunde als de homeopathische geneeskunde niet tevreden. De homeopathie was te uitgebreid (teveel middelen) en de reguliere geneeskunde te beperkt. Hij zocht naar een geneeskundige mogelijkheid om het aantal middelen zeer te beperken en de advisering los te koppelen van allerlei symptoom beschrijvingen van zijn patiënten. 
Door zijn werk als anatoom-patholoog ontdekte hij dat  het menselijk bloed en cellen niet verbrandbare zogenaamde anorganische zoutverbindingen bevatte. Het wel of niet in bepaalde hoeveelheden aanwezig zijn van deze zouten kon hij koppelen aan ziektebeelden waar de overledene aan leed voor zijn overlijden. 
Hij noemde zijn heelwijze Biochemische therapie en zijn middelen Celzouten (12). Belangrijk was dat deze zouten (2 of meer minerale verbindingen) via het mondslijmvlies zouden worden opgenomen in de bloedbaan en niet via het maag-darmkanaal omdat de zouten door inwerking van maagzuur van structuur veranderen. Dit wist hij te bereiken door zijn kennis van de reguliere medicijnkunde te combineren met de homeopathische medicijnkunde. Het mondslijmvlies kan moleculen (de kleinste vorm van een stof dat nog alle kenmerken van die stof bevat) opnemen. 
Door verwrijving van de zouten met “droge” lactose (gekristaliseerd) ontstaat een apothekers verwrijving (micronisatie) van zouten en lactose, waarbij de zoutmoleculen vrij bewegen tussen de lactose. Door het gebruik van droge lactose vindt er geen overdracht  van energie plaats, zoals bij het gebruik van “natte” lactose (geagglomereerd), bij homeopathische verwrijvingen (trituratie) gebruikelijk, want vocht is de enige materie die energie op kan slaan. 
Dr. Schüssler liet daarom zijn recepten bereiden door een plaatselijke apotheker, die werkte met “droge” lactose, in plaats van dat hij zijn middelen betrok van de Schwabe Apotheek (1866), die zich toen al toelegde op het grootschalig bereiden van celzouten en andere homeopathische geneesmiddelen met gebruik van “natte” lactose. 
Deze Apotheker Dr. W. Schwabe is dan ook de schrijver van het Homeopathisch Geneesmiddelen Handboek (HAB) en de grondlegger van de huidige Duitse Homeopathie Unie (DHU), o.a. VSM is een onderdeel van DHU.  
Dit houdt in deze tijd in dat celzouten die een homeopathische geneesmiddelen registratie hebben in het land van productie de zogenaamde “Schüssler zouten” homeopathische geneesmiddelen zijn. 
De hoofdwerking van deze Schüssler zouten is vooral een energetische prikkelfunctie tot stimulering van meer opname (waardoor de vraag hoger wordt dan de zoutbeschikbaarheid per tablet) en geen biochemisch aanvullende werking (toevoeging van beschikbaarheid) zoals door Dr. Schüssler ontwikkeld. VitaZouten worden geproduceerd door verwrijving met droge lactose zoals door Dr. Schüssler  bedoeld en zijn daarmee te vergelijken met bijvoorbeeld een Magnesium- of Calciumsupplement, enz. alleen dan als microsupplement in molecuul vorm, zodat ze gelijk door het mondslijmvlies opgenomen kunnen worden.

In gebruik resulteert dit verschil vooral in:
A)  De in te nemen hoeveelheid tabletjes voor het verkrijgen van enig resultaat.  
Bij “Schussler zouten” tot wel 30 tot 40 tabletjes per dag, bij VitaZouten 2 x daags 1 a 2 tabletjes.
B) Schüssler zouten zijn alleen te verkrijgen in afzonderlijke potten per soort. VitaZouten zijn er niet alleen in afzonderlijke potjes per soort maar ook in standaard combinaties, de celzouten 1 t/m 12 in 1 tablet (compositum basis) en de celzouten 13 t/m 27 in 1 tablet (compositum extra). Dit kan omdat bijvoorbeeld de celzouten 1 t/m 12 in o.a. groenten ook allen naast elkaar voorkomen. Ook is het mogelijk om een zogenaamd persoonlijk mengsel te maken (de door u te gebruiken celzouten bij elkaar in 1 poeder).

Dick van der Snoek  (www.celzouttherapie.nl  / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Wat zijn celzouten en hoe ontstaan tekorten?

Dr. Schüssler’s celzouttherapie
Het Nederlands centrum voor dr. Schüssler’s celzouttherapie, opgericht in 1995, staat voor de ideologie en het realiseren van het meer bekendheid geven aan deze veilige, natuurgeneeskundige therapie. Daarnaast zetten wij ons in de Dr. Schüssler’s celzouttherapie met succes toepasbaar te maken voor zowel de therapeut als de particulier. Gezond en fit door het gebruik van door de lichaamscellen opneembare stoffen.

Dr. W.H. Schüssler (1821-1898) was arts, homeopaat en anatoom-patholoog. Hij ontdekte in zijn werk als anatoom-patholoog dat na crematie 12 anorganische zouten als reststof van het gecremeerde lichaam overbleven. Ook constateerde hij dat een wanverhouding in deze anorganische verbindingen terug waren te vinden in het ziektebeeld van de overleden persoon. Vanuit deze ervaringen werd door hem de basis gelegd voor de celzouttherapie, de basis naar natuurlijke gezondheid.

Celzouten, volgens de klassieke receptuur, als door de lichaamscellen opneembare stoffen, kunnen door jong en oud gebruikt  worden naast elke andere vorm van medicatie, zowel regulier als homeopathisch. Het gaat om zouten (verbinding van 2 of meer minerale stoffen), die wij normaal gesproken via onze voeding voldoende binnen zouden moeten krijgen.

Lees verder over de oorzaken van het ontstaan van tekorten.

Waarom celzouten zo belangrijk zijn

Celzouten zijn specifieke verbindingen tussen 2 mineralen waarvan de ene positief en de andere negatief geladen is waardoor ze elkaar aantrekken en een stabiel koppel vormen. Deze zouten hebben onze cellen, net als vitamines, nodig om goed te kunnen functioneren. Onze cellen verbruiken deze zouten om op hun afkomende belastingen van welke aard dan ook zoals: stress, virussen, vervuilingen, enz. te kunnen verwerken. Ontstaat door overbelasting een tekort aan celzouten dan kan de cel zich niet meer herstellen en is hij niet meer in staat zijn functie uit te oefenen en ontstaat een ziekelijke situatie (Schüssler 1874). Om deze ziekelijke situatie op te heffen heeft de cel celzouten nodig.

Normaal verkrijgen wij de benodigde celzouten via onze voeding. Maar dan moet onze voeding wel van goede kwaliteit zijn en moeten we onze voeding heel goed kauwen, want de celzouten uit onze voeding blijven alleen celzouten als ze via het mondslijmvlies in de bloedbaan komen. Zodra celzouten in de maag komen vallen zij door ons maagzuur uiteen in enkelvoudige mineralen.

Een tekort aan celzouten ontstaat in onze tijd door 3 oorzaken:
1. Ons voedsel bevat steeds minder celzouten door de uitputting van de bodem waardoor o.a. groenten en fruit steeds minder celzouten bevatten.
2. Ons leven is steeds hectischer en belastender geworden waardoor onze cellen steeds meer celzouten nodig hebben om gezond te blijven functioneren.
3. Wij eten steeds meer bewerkt voedsel en rustig ons eten goed kauwen is ook niet meer van deze tijd alles moet snel en gemakkelijk.