Skip to main content
Voor 12.00 uur besteld morgen in huis (alleen NL)
  • Voor 12.00 uur besteld morgen in huis (alleen NL)
  • Gratis verzenden in NL vanaf €29,-
  • Volgens de klassieke receptuur
  • Uit natuurlijke bronnen
Volgens de klassieke receptuur Uit natuurlijke bronnen Gratis verzenden in NL vanaf €29,-

Over Celzouttherapie

Wat zijn celzouten en hoe ontstaan tekorten?

Dr. Schüssler’s celzouttherapie
Het Nederlands centrum voor dr. Schüssler’s celzouttherapie, opgericht in 1995, staat voor de ideologie en het realiseren van het meer bekendheid geven aan deze veilige, natuurgeneeskundige therapie. Daarnaast zetten wij ons in de Dr. Schüssler’s celzouttherapie met succes toepasbaar te maken voor zowel de therapeut als de particulier. Gezond en fit door het gebruik van door de lichaamscellen opneembare stoffen.

Dr. W.H. Schüssler (1821-1898) was arts, homeopaat en anatoom-patholoog. Hij ontdekte in zijn werk als anatoom-patholoog dat na crematie 12 anorganische zouten als reststof van het gecremeerde lichaam overbleven. Ook constateerde hij dat een wanverhouding in deze anorganische verbindingen terug waren te vinden in het ziektebeeld van de overleden persoon. Vanuit deze ervaringen werd door hem de basis gelegd voor de celzouttherapie, de basis naar natuurlijke gezondheid.

Celzouten, volgens de klassieke receptuur, als door de lichaamscellen opneembare stoffen, kunnen door jong en oud gebruikt  worden naast elke andere vorm van medicatie, zowel regulier als homeopathisch. Het gaat om zouten (verbinding van 2 of meer minerale stoffen), die wij normaal gesproken via onze voeding voldoende binnen zouden moeten krijgen.

Oorzaken van het ontstaan van tekorten:

Zouten zijn bestanddelen van onze voeding en komen voor in fruit, groenten en granen. Planten vormen zouten (een zout is een verbinding tussen 2 of meer mineralen) uit de minerale stoffen die zij uit de bodem halen. Echter om deze zouten te kunnen vormen moeten wel de juiste mineralen in de bodem rond de plant voorkomen.

1. Hieraan ontbreekt het, in deze tijd van bio-industrie en glasvezelteelt, veelal omdat vooral die mineralen, zoals kunstmest, worden gegeven die een snelle groei bevorderen.
Door groenten, fruit en granen goed te kauwen wordt het vermengd met ons basisch speeksel. De zouten komen  vrij en kunnen opgenomen worden door ons mondslijmvlies en zo in de bloedbaan geraken. Via de bloedbaan bereiken zij die cellen  waar een tekort aan een celzout is ontstaan.

2. In deze jachtige tijd nemen we vaak niet de tijd om ons voedsel goed te kauwen en slikken ons voedsel al snel door. Zodra zouten echter in de maag komen vallen ze onder invloed van het maagzuur uiteen in enkelvoudige minerale stoffen.
In deze tijd zijn er veel meer prikkels die op ons afkomen die wij moeten verwerken.

3. Een cel verbruikt zijn celzouten als het door een prikkel aangezet wordt tot grotere activiteit. Die prikkel kan bestaan uit alle beïnvloedingen die ons belasten of overbelasten dat kan mentaal, lichamelijk of energetisch  (elektrosmog, telefoon, radar, enz. enz.) zijn.
Door deze drie oorzaken ontstaat er snel een tekort aan celzouten, waardoor mineralen en vitamines niet voldoende door de cel opgenomen kunnen worden en de vitaliteit verminderd met alle gevolgen van dien. 

Celzouttekorten kunnen therapeutisch gericht op één of meerdere tekortkenmerken aangevuld worden, of als algemene aanvulling in de vorm van een multi-supplement of in combinatie van beide.

Het gebruik als multi-supplement is vooral aan te bevelen voor sporters, zwangeren, onder stress levende personen en personen boven de 45 á 50 jaar.

Anorganische mineralen zijn bodemmineralen, planten nemen deze mineralen op en maken er voor ons opneembare zouten (minerale verbindingen) van.

Celzouten, volgens de klassieke receptuur, zijn dan ook verkregen uit natuurlijke organische bronnen (zoals planten en bronwater) en daardoor direct door het lichaam opneembaar. Zij vullen onstane tekorten (zie boven) aan. Dit draagt bij aan een optimale vitaliteit en herstellend vermogen.

Homeopathisch bereide middelen, zijn middelen welke in het land van productie een homeopathische geneesmiddelen registratie hebben. De grondstof, het zoutkristal = bodemmineraal, is op grond van het chemisch vermengen van minerale stoffen kunstmatig verkregen. Deze middelen vullen geen tekorten aan maar stimuleren energetisch tot een hogere opname uit de voeding en werken dan ook als vereenvoudigde homeopathische geneesmiddelen.

Omdat wij de celzouten, volgens de klassieke receptuur, als enige in Nederland, speciaal laten maken uit natuurlijk organische bronnen zijn zij wel wat duurder maar qua werking zoals Dr. Schüssler bedoelde en doen zij recht aan hetgeen Dr.Schüssler zei: "Celzouten zijn van het grootste belang  voor onze vitaliteit (herstellend vermogen) om ziekmakende prikkels te kunnen verwerken (= gezonde weerstand)".

Wat zijn celzouten en hoe ontstaan tekorten?

Dr. Schüssler’s celzouttherapie
Het Nederlands centrum voor dr. Schüssler’s celzouttherapie, opgericht in 1995, staat voor de ideologie en het realiseren van het meer bekendheid geven aan deze veilige, natuurgeneeskundige therapie. Daarnaast zetten wij ons in de Dr. Schüssler’s celzouttherapie met succes toepasbaar te maken voor zowel de therapeut als de particulier. Gezond en fit door het gebruik van door de lichaamscellen opneembare stoffen.

Dr. W.H. Schüssler (1821-1898) was arts, homeopaat en anatoom-patholoog. Hij ontdekte in zijn werk als anatoom-patholoog dat na crematie 12 anorganische zouten als reststof van het gecremeerde lichaam overbleven. Ook constateerde hij dat een wanverhouding in deze anorganische verbindingen terug waren te vinden in het ziektebeeld van de overleden persoon. Vanuit deze ervaringen werd door hem de basis gelegd voor de celzouttherapie, de basis naar natuurlijke gezondheid.

Celzouten, volgens de klassieke receptuur, als door de lichaamscellen opneembare stoffen, kunnen door jong en oud gebruikt  worden naast elke andere vorm van medicatie, zowel regulier als homeopathisch. Het gaat om zouten (verbinding van 2 of meer minerale stoffen), die wij normaal gesproken via onze voeding voldoende binnen zouden moeten krijgen.

Lees verder over de oorzaken van het ontstaan van tekorten.

Waarom celzouten zo belangrijk zijn

Celzouten zijn specifieke verbindingen tussen 2 mineralen waarvan de ene positief en de andere negatief geladen is waardoor ze elkaar aantrekken en een stabiel koppel vormen. Deze zouten hebben onze cellen, net als vitamines, nodig om goed te kunnen functioneren. Onze cellen verbruiken deze zouten om op hun afkomende belastingen van welke aard dan ook zoals: stress, virussen, vervuilingen, enz. te kunnen verwerken. Ontstaat door overbelasting een tekort aan celzouten dan kan de cel zich niet meer herstellen en is hij niet meer in staat zijn functie uit te oefenen en ontstaat een ziekelijke situatie (Schüssler 1874). Om deze ziekelijke situatie op te heffen heeft de cel celzouten nodig.

Normaal verkrijgen wij de benodigde celzouten via onze voeding. Maar dan moet onze voeding wel van goede kwaliteit zijn en moeten we onze voeding heel goed kauwen, want de celzouten uit onze voeding blijven alleen celzouten als ze via het mondslijmvlies in de bloedbaan komen. Zodra celzouten in de maag komen vallen zij door ons maagzuur uiteen in enkelvoudige mineralen.

Een tekort aan celzouten ontstaat in onze tijd door 3 oorzaken:
1. Ons voedsel bevat steeds minder celzouten door de uitputting van de bodem waardoor o.a. groenten en fruit steeds minder celzouten bevatten.
2. Ons leven is steeds hectischer en belastender geworden waardoor onze cellen steeds meer celzouten nodig hebben om gezond te blijven functioneren.
3. Wij eten steeds meer bewerkt voedsel en rustig ons eten goed kauwen is ook niet meer van deze tijd alles moet snel en gemakkelijk.